Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η AstraZeneca που φτιάχνει το εμβόλιο της Οξφόρδης ζητά αποποίηση ευθυνών σε περίπτωση παρενεργειών

 

Ενα ασυνήθιστο αίτημα από την εταιρεία που ετοιμάζει το φάρμακο για τον κορονοϊό


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
10:08
24/08/2020
Η AstraZeneca που φτιάχνει το εμβόλιο της Οξφόρδης ζητά αποποίηση ευθυνών σε περίπτωση παρενεργειών
58

Ένα ασυνήθιστο, όπως το χαρακτηρίζουν ειδικοί, αίτημα διατυπώνει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και έχει έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ για τη διάθεσή του: Να μην θεωρηθεί υπεύθυνη σε περίπτωση παρενεργειών. 

Καθώς το εμβόλιο μπαίνει στα τελικά στάδια των δοκιμών σε ανθρώπους, η εταιρεία καταθέτει διάφορα αιτήματα προκειμένου να προστατευτεί από τυχόν ευθύνες στο μέλλον, όπως γράφει η εφημερίδα The Brussels Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο αίτημα προκάλεσε έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς στα  θέματα ιατρικής νομοθεσίας να το χαρακτηρίζουν ασυνήθιστο ή ακόμα και σοκαριστικό.

«Στις ΗΠΑ είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν με αυτόν τον τρόπο τα νώτα τους, αλλά για την Ευρώπη είναι κάτι ασυνήθιστο» σχολιάζει ο Stefaan Callens, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Λέβεν.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας χαρακτήρισε το αίτημα «πολύ ασυνήθιστο» και «ελαφρώς σοκαριστικό» με φόντο τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ για την ευθύνη των εταιρειών αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για την ευθύνη στη διάθεση προϊόντων» τονίζει ο Vansweevelt. «Οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό».

Ωστόσο ο Ruud Dobber, εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters πως οι περισσότερες χώρες με τις οποίες η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες προμήθειας, έχουν ήδη αποδεχθεί το αίτημα αυτό. Αρνήθηκε ωστόσο να ονοματίσει τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τον Dobber, η AstraZeneca «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες «εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίσει παρενέργειες».

«Στα συμβόλαια που έχουμε, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες, είναι αποδεκτό να αναλάβουν εκείνες αυτό το ρίσκο γιατί είναι προς το εθνικό τους συμφέρον» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Gabriela Galindo, το συμβουλευτικό σώμα που γνωμοδοτεί στη βελγική κυβέρνηση για το θέμα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έδωσε το πράσινο φως για συμφωνία με την AstraZeneca, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν αποδεκτοί οι όροι, όπως διατυπώνονται από τη φαρμακευτική εταιρεία.

ΠΟΛΥΔΑΜΝΕΙΑ

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

 

FACEBOOK

 

TWITTER

 

INSTAGRAM


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.