ΚΟΥΝΟΥΚΛΑ Η ΚΙΣΤΟΣ Η ΛΑΔΑΝΟ ΈΝΑ ΒΟΤΑΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Κίστος – Λάβδανο ή Λάδανο -Κουνούκλα -Cistus incanus ένα βότανο φάρμακο για όλα !
Του Ulrich Arndt
Ο μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίτσος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά – εσωτερικά και εξωτερικά.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο ή λάβδανο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες, η θεραπευτική και η καλλυντική δράση.
Αναντίρρητα στον αρχαίο κόσμο τα βότανα ήταν πολύ δημοφιλή. Ιδιαίτερα η ρητίνη του Κίστου, το αποκαλούμενο λάβδανο, ήταν διάσημη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου ως καλλυντικό και για την ενίσχυση και τα προβλήματα του δέρματος και της τρίχας.
Επιπλέον, εκτιμήθηκε ως θεραπεία για το λοιμό της εποχής και άλλων ασθενειών. Συνήθως, οι Έλληνες αγρότες και οι μοναχοί του χρησιμοποιούσαν τον Κίστο σαν θεραπευτικό ρόφημα για διάφορες διαταραχές του οργανισμού.
Προστατεύει την καρδιά και αποτοξινώνει
Σήμερα, αφότου ελέγχθηκαν οι εξαιρετικές θεραπευτικές δυνάμεις του Κίστου από την επιστήμη, δεν είναι πια μόνο στην Ελλάδα ένα δημοφιλές βότανο. Γεγονός είναι δε ότι το ρόφημα του Κίστου είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από όσο το πράσινο τσάι.
Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από το ίδρυμα Lefo Ahrensburg.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές σύγκριναν διάφορα ροφήματα, χυμούς και κρασιά ως προς τη δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και τα επιβλαβή υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Γνωστοί καταστροφείς των ελεύθερων ριζών είναι
- οι βιταμίνες Ε και C,
- οι χρωστική ουσία β-καροτίνη και
- τα φλαβονοειδή.
Εάν το σώμα δεν έχει αρκετά από αυτά τα αντιοξειδωτικά, οι τοξικές ουσίες μπορούν ελεύθερα να αναπτυχθούν με συνέπειες την πρόωρη γήρανση και ένα πλήθος διάφορων ασθενειών. Βλάπτουν, παραδείγματος χάριν, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας φλεγμονές.
Σαν άμεση βοήθεια, το σώμα παράγει χοληστερόλη για να επισκευάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στα τοιχώματα, με αποτέλεσμα την άνοδο των επιπέδων χοληστερόλης η οποία επικάθεται στα σημεία δημιουργώντας αθηρωματική πλάκα. Γρήγορα η ροή αίματος εμποδίζεται και οι επιπτώσεις είναι
- αρτηριοσκλήρωση,
- υψηλή πίεση αίματος και άλλες
- καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το φυτό του Κίστου είναι σε θέση να κάνει πολύ περισσότερα.
Ανακουφίζει σε προβλήματα του στομάχου, του εντέρου και δρα κατά της παχυσαρκίας. Είναι καταπραϋντικό, στυπτικό, σπασμολυτικό, κατά της αϋπνίας, ελαττώνει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, και είναι αναλγητικό. Είναι καλό να χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.
Ο καθ. Claus Peter Siegers του πανεπιστημίου του Lubeck αποδεικνύει ότι ο Κίστος αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη μελέτη Sieger, οι καπνιστές έπιναν μόνο 50 μιλιγκραμ τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα.
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος της εξέτασης, το επίπεδο καδμίου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά χαμηλότερο από πριν.
Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα
Βιταμίνες που μας προστατεύουν από τη ρύπανση
Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα
Βιταμίνες που μας προστατεύουν από τη ρύπανση
ΚΙΣΤΟΣ – Ισχυρότερος από τη βιταμίνη Ε και C
Οι επιστήμονες του ιδρύματος Lefo ανακάλυψαν ότι ο Κίστος περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: Ένα ποτηράκι του συγκεκριμένου ροφήματος ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ).
Το γεγονός ότι ο Κίστος είναι επίσης ευεργετικός για το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύφθηκε στα εργαστηριακά τεστ από το Δρ Vinzenz Nowak από το Bad Iburg. Ήδη ένα φλυτζάνι του τσαγιού ημερησίως είναι ικανό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά.
Περαιτέρω, ο Δρ Frank Petereit δήλωσε στη διατριβή του στο πανεπιστήμιο Munster ότι ο Κίστος βοηθά σε πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans. Επίσης, άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί όπως τα βακτηρίδια κολοβακτηριδίου και το ελικοβακτηρίδιο, το τελευταίο εκ των οποίων προκαλεί και γαστρίτιδα, ελέγχονται από τον Κίστο.
Αυτή του η δράση είναι πολύ σημαντική για την εποχή μας επειδή κακή και ανθυγιεινή διατροφή και το αυξανόμενο στρες, αποσταθεροποιούν την ευαίσθητη ισορροπία των χρήσιμων βακτηριδίων στο έντερο πολύ γρήγορα με συνέπεια την αργή και κακή πέψη, την χρόνια κόπωση και την έλλειψη ενέργειας.
Το τσάι του Κίστου βελτιώνει όλα αυτά και υποστηρίζει την υγιή βακτηριακή πανίδα.
Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες
Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες
Ο Petereit επίσης ανακάλυψε ότι ο Κίστος ανακουφίζει από διάφορες μορφές φλεγμονών.
Χρήση σε περίπτωση φλεγμονής των ούλων – ξεπλύντε το στόμα σας αρκετές φορές καθημερινά με το ρόφημα και, πρόσθετα, πιείτε δύο ή τρία φλυτζάνια από αυτό.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης ακόμη και μέχρι τον ιό των πτηνών (H7N7). Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie («ίδρυμα μοριακής ιολογίας») Munster.
Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης.
Η χρήση του ενδείκνυται για περιπτώσεις:
- Λοιμώξεων, δρα ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες,
- Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή σταθεροποίηση,
- Βελτίωση της οστικής πυκνότητας,
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
- Πρόληψη κατά των ιώσεων της γρίπης,
- Αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας,
- Αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα,
- Αποτελεί μακράν το καλύτερο αντιοξειδωτικό κατά των ελευθέρων ριζών,
- Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
- Επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος
- Δρα άμεσα στην Αμυγδαλίτιδα, στα Εκζέματα, στις Ιογενείς ασθένειες και στην Ακμή,
- Βοηθά άμεσα στην εντερική περιοχή
- Είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις κονδυλωμάτων και στον έρπη,
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε περιπτώσεις τσιμπουριών
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προφύλαξη και τη θεραπεία ταυτόχρονα του καρκίνου. Ιδιαίτερη έμφαση εδώ είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Κίστος – Το καλλυντικό βότανο
Εάν κάποιος βάλει στο δέρμα τσάι Κίστου δύο φορές την ημέρα, θα έχει μια σημαντικά καθαρότερη και υγιέστερη υφή. Ακόμη και σε δέρματα με ακμή και νευροδερματίτιδα θα δείτε διαφορά μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Οι μελέτες του καθηγητή Weiling’s στο Altenberge καθώς επίσης και μια πρακτική μελέτη από τον Δρ Reiner Wobling στο Bad Rothenfelde επιβεβαίωσαν αυτήν την άποψη.
Οι δοκιμές από τον καθηγητή G. Wiese σε Hamm απέδειξαν ότι χάρη στο λάβδανο η εμφάνιση του δέρματος βελτιώθηκε σε 61 από τους 95 ασθενείς που έπασχαν από νευροδερματίτιδα, πράγμα που μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Το μυστικό αυτών των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του Κίστου είναι το ότι διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο φλαβονοειδών.
Ορισμένες ωφέλιμες ενώσεις που περιέχει επίσης, είναι οι αποκαλούμενες Πολυφαινόλες. Ο Κίστος ανήκει στην ομάδα φυτών με το πιό υψηλό επίπεδο αυτών των ενεργών ουσιών. Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, βρίσκονται επίσης σε άλλα υγιεινά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια και το κόκκινο κρασί.
Η «Deutsche Gesellschaft fur Ernahrung» («γερμανική ένωση για τη διατροφή») υπογραμμίζει:
«Τα πλούσια σε πολυφαινόλες τρόφιμα, αποτρέπουν τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, σταθεροποιούν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ υποστηρίζουν τη βιολογική δραστηριότητα της βιταμίνης C».
Φροντίδα δέρματος με Κίστο
Πλύσεις δέρματος: Φαγούρα, ερεθισμένο δέρμα, νευροδερματίτιδα, ακμή ο Κίστος τα ηρεμεί πολύ γρήγορα: καθαρίστε με το αραιωμένο τσάι (10g του τσαγιού σε 200ml του νερού, ζεστάνετε για περίπου 5 λεπτά) το δέρμα με ένα σφουγγάρι δύο φορές την ημέρα και αφήστε το να στεγνώσει πάνω του.
Επιπλέον πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι του τσαγιού Cistus ημερησίως, καλύτερα πριν από το πρόγευμα το πρωί. Η θεραπεία του δέρματος πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 4 έως 6 εβδομάδες.
Κατάπλασμα: Στη λαϊκή ιατρική ο Κίστος εφαρμόζεται επίσης σαν κατάπλασμα. Για τις βακτηριακές μολύνσεις, τις αιμορροΐδες και τις αλλεργίες το φυτό βράζεται για λίγο σε νερό, τοποθετείται σε ένα μπλέντερ και γίνεται πολτός. Το εφαρμόζετε στην προβληματική περιοχή, το αφήνετε να απορροφηθεί για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν το ξεπλένετε.
ΛΑΔΑΝΟ ΡΕΤΣΙΝΙ-ΡΗΤΙΝΗ
Video : ΠΩΣ ΜΑΖΕΥΕΤΕ Ο ΑΛΑΔΑΝΟΣ
Ο "αλάδανος" είναι ρητίνη που παράγεται από ειδικούς αδένες,
που βρίσκονται σε όλα τα πράσινα μέρη του φυτού Cistus creticus
ssp creticus (αγκίσαρος) και εκκρίνεται κατά τις θερμές ώρες της
ημέρας στη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους.
Ο αλάδανος στη θεραπευτική :
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον Κίσθο κατά της τριχόπτωσης.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει:
"Το λάδανον δύναμιν έχει θεραπευτικήν, μαλακτικήν, αναστομωτικήν, ίστησι δε τας ρεούσας τρίχας μιγέν οίνω και σμύρνη και μυρσινίω ελαίω, ουλάς τε ευπρεπεστέρας ποιεί μετ' οίνου καταχριόμενον και ωταλγίας μεθ'υδρομέλιτος ή ροδίου εγχεομένου θεραπεύει, υποθυμιάται δε και προς δευτέρων εκβολάς και σκληρίας θεραπεύει τας εν μήτρα εν πεσσώ μιγέν, και ταις ανωδύνοις και βηχικάς και μαλάγ-μασι χρησίμως μείγνυται κοιλίαν τε ίστησι συν οίνω παλαιώ ποθέν, έστι δε και αρνητικόν".
Από την αρχαιότητα μέχρι και το τέλος του 18ου αιώνα το λάδανο το χρησιμοποιούσαν ως αντιλοιμώδες (κατά της πανώλους) και ως τονωτικό.
Ο Celsus αναφέρει τη χρησιμοποίηση της ρητίνης του Cistus ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα. Ο Αέτιος ο Αμιδηνός αναφέρει ότι το λάδανον χρησιμοποιείται σαν πεσσός (υπόθετο) για σκληρούς όγκους στη μήτρα.
Ο Ορειβάσιος παρασκεύαζε αλοιφή με λάδανο κατά της τριχόπτωσης.
Ο Αβικέννας αναφέρει τη χρήση του λαδάνου για την αποσκλήρυνση του στομάχου και εντέρου και με τη μορφή αλοιφής για τη θεραπεία του σπλήνα.
Στη λαϊκή θεραπευτική του Μυλοπόταμου τον αλάδανο τον χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των "βγαρτών" (αποστήματα, αχελώνια, μαλάθρακες), σε κρυολογήματα, πονόδοντο, αϋπνία, διάρροια και καρκίνο της μήτρας...
Σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν την ύπαρξη ουσιών με ποικίλες φαρμακευτικές δράσεις και ευρεία χρήση στη βιομηχανία καλλυντικών κ.ά.
Η αντικαρκινική δράση των μανουηλοξειδίων από τον αγκίσαρο είναι τεκμηριωμένη τουλάχιστον in vitro, ενώ το αιθέριο έλαιο του αλάδανου είναι ο ακριβότερος και ισχυρότερος σταθεροποιητής που διαθέτει η βιομηχανία των αρωμάτων
(αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να στρέψουμε την εμπορική μας δραστηριότητα σ' αυτήν την τεράστια αγορά;)
[Δρ Κώστας Δ. Οικονομάκης, Τακτικός Ερευνητής
Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελαίας Χανίων]
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.